in de wandelschoen van Janet

In de wandelschoen van – Janet Withaar

In deze vierde editie van de rubriek ”in de wandelschoen van”, stellen wij u voor aan onze deelnemer Janet.


Hallo, ook ik ben één van de deelnemers die meedoet met Epe Klimt Voor Water. Mijn naam is Janet Withaar, ik ben 52 jaar en ik werk als fysio/manueel-therapeute bij FysioPlus Epe.


Ik vind het een enorme uitdaging op die berg op te klimmen, want eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n loper. Een uurtje of anderhalf uur vond ik eigenlijk wel lang genoeg. Waarom dan toch meedoen zou je denken? Hier in Nederland maken we zo achteloos gebruik van ons kraanwater dat we er eigenlijk nooit bij nadenken dat het in heel veel landen op de wereld helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat er schoon en drinkbaar water uit de kraan komt, of dat er zelfs geen water genoeg zou kunnen zijn. Het idee dat er kinderen een hele dag onderweg zijn om water te halen en zo dus ook schooldagen missen vind ik verschrikkelijk. Ontwikkeling bestaat voor een groot deel uit opleiding. Het project in Maai Mahiu, waar er vanuit de bergen schoon water naar het dorp wordt geleid, zal moeten worden bekostigd. Het idee dat ik daar iets aan kan doen door Mount Kenya te beklimmen met mijn medeklimmers, door me te laten sponsoren door vrienden, ondernemers, bekenden en onbekenden is een wel hele sterke motivatie. Ook voor mezelf is het een uitdaging. Juist de steun van al die mensen die bijdragen op wat voor manier ook, zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf om door te gaan met trainen.

Ik was al gewend om 3x per week te bootcampen, maar lange-afstandswandelen is toch wel anders. Ik ben in februari begonnen met trainen. Loopjes van 1 à 2 uur. Inmiddels loop ik gemakkelijk 6 uur en zelfs 8 uur. Als ik er eens even doorheen zit denk ik aan al de mensen in Kenya die straks schoon drinkwater uit één van de drie aan te leggen tappunten kunnen halen, en daardoor ben ik in staat om door te gaan. Ik kan wel zeggen dat ik met het loopvirus besmet ben geraakt. Ik geniet van mijn lange en korte wandelingen, maar vooral van de natuur. Ik heb Epe op een heel andere manier leren kennen. Ik ben nieuwe vennetjes en paadjes tegen gekomen, prachtige uitzichten en het verschil in landschappen en hoe ze veranderen gedurende de seizoenen is werkelijk schitterend. Ik heb natuurlijk niet alleen in Epe gelopen, over de klompenpaden, de hei en het bos maar ik ben ook op veel andere plekken gaan lopen en zo is mijn kijk op Nederland met al het natuurschoon veel breder geworden. Kortom wandelen zorgt voor ontspanning, uitdaging, sportiviteit en uithoudingsvermogen, ik heb er echt zin en het duurt niet meer zo lang voor we echt gaan. Wilt u ons nog sponsoren, aarzel dan niet klim in de pen zoals wij straks die berg op gaan en doneer nog wat voor ons goede doel: Epe Klimt Voor Water!!


Janet, laat je in een reactie op dit bericht even weten wie we de volgende keer gaan voorstellen?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.